Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yöntemleri

Tarif Puanı
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
Tarifi Oyla!
Loading...
FavoriteLoadingDeftere Ekle

kişinin defterinde

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yöntemleri
23 Mart 2020 566 defa okundu 0 yorum

Corono virüsün dünyayı sardığı şu dönemlerde yapılması gereken en önemli şey kendi alacağımız tedbirlerdir. Yurt dışı ile alakalı bir seyahatiniz yada giden kişi ile ilgili bir temasınız varsa kendinizi 14 gün karantinada tutmak. Bu hayati önem taşımaktadır . Onun dışında bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmamız.Onun için gerekenleri de sıralayalım.

BOL BOL C VİTAMİNİ 

C vitamini çok iyi bir antioksidan ve güzel bir enfeksiyon kovucudur. Bağışıklık sistemini çok güçlendirir. C vitamini kaynaklarını sıralayacak olursak yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, kuşburnu, roka, brokoli,domates, soğan,  karnabahar, ıspanak, portakal, limon , mandalina, kivi gibi besinleri söyleyebiliriz.

ÇİNKO İÇEREN BESİNLER

Çinko, bağışıklık sisteminde temel oluşumunda ve serbest radikallerin vücuda verdiği zararı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca immün sistemi güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırır.Daha enerjik ve daha pozitif olmanıza yararı bulunur. Çinko içeren besinlere örnek olarak hindi eti, kabak çekirdeği,  rüşeym, susam, fındık, kuru baklagiller, deniz ürünleri,badem, ceviz, fıstık gibi.

SELENYUM İÇEREN ZENGİN BESİNLER

Bağışıklık sistemini güçlendirmede bir mineral olan selenyum grip ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle selenyum eksikliğinde depresyon, mutsuzluk ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Bütün deniz ürünleri, tam tahıllar, sarımsak,brezilya fındığı, ton balığı, mantar, susam,  soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

B12 VİTAMİNİ

Güçlü bir hafızaya için ve sabahları daha dinç uyanmak, mutsuz ve karamsar ruh halinden kurtulmak için mutlaka B12 vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Yumurta, et, soya sütü balık, süt, peynir, ve yoğurt gibi besinlerde bolca B 12 vitamini yer almaktadır.

BOL VE SÜREKLİ SU İÇİN!

Vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışması için su insan vücudu için olmazsa olmazdır.  Günlük en az 10-12 su bardağı su içmek metabolizmanın daha iyi çalışmasında yardımcı olacaktır.

KALSİYUM VE PROTEİN ZENGİNi BESİNLER

Kalsiyum, vücudun su dengesini kurar, ödemi azaltır. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolünü sağlar. Bununla birlikte beslenme programına yetişkin insanların günde ortalama 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerini eklemeleri gerekmektedir. Enfeksiyonlu dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca vücuttaki protein yetersizliği depresyona yatkınlığı tetikler ve bağışıklık sisteminin çalışmasını engeller. Süt, ayran, peynir, yumurta,yoğurt, kefir,  et, tavuk ve balık besinler örnek verilebilir.

PROBİYOTİKLER

Sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasında probiyotiklerin önemli katkıları vardır.  Sistemik ve mukozal immün hücrelerin ve intestinal epitel hücrelerin fonksiyonlarını düzenleyerek bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu sonuçları  gözlenmiştir. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsaklar için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik besinler arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi örnek verilebilir.

 

OMEGA 3 

Omega-3 bağışıklık sistemi düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, keten tohumunda, cevizde, avokadoda ve sebzelerde, semizotu fazlaca bulunan Omega-3, bağışıklık sistemine iyi geldiği gibi depresyon tedavisi içinde de kullanılır. Haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılayacaktır.

D VİTAMİNİ

D vitamini eksikliği,  bağışıklık sisteminin zayıflamasını sonucu hastalıklara davetiye çıkarıyor.  D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler arasında somon, yumurta, süt verilebilir

DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU

Düzenli ve yeterli uyku ruhsal ve fiziksel sağlığı korur. Yapılan araştırmalar neticesinde düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde çok olumsuz etkileri olduğunu ve birçok kronik hastalığa neden olduğu gözlemlenmiştir.  Günde ortalama 5 saatten daha az uyuyanlarda kalp hastalıkları ,obezite,  hipertansiyon ve diyabet daha fazla görülmektedir. Ayrıca yetersiz uyku, glikoz toleransını ve insülin hassasiyetini azaltır, tokluk hormonu seviyesini azaltır, bunun yanında açlık hormonu seviyesini arttırır . Sonuç itibari ile iştah mekanizmasını harekete geçirerek fazla kalori alınmasını sağlar.

bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar