Saya Çöreği Tarifi

Tarif Puanı
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
2 oy verildi.
3,00 puan
Loading...
FavoriteLoadingDeftere Ekle

kişinin defterinde

Saya Çöreği Tarifi
6 Nisan 2020 2290 defa okundu 0 yorum

1 porsiyon saya çöreği kaç kalori : 380 kcal

  • Kişi Sayısı:
    4 kişilik
  • Hazırlama Süresi:
    20 dakika
  • Pişirme Süresi:
    20 dakika

Malzemeler

Hamuru için

  • 6 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı yoğurt (tepeleme)
  • 2 su bardağı süt
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu

Arası için

  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için

  • Yumurtanın sarısı

Su bardağı ölçüsü: 200 ml

Yapılışı

Yozgat saya çöreği nasıl yapılır tarifimize başlayalım.Öncelikle Çörek hamuru için süt, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu karıştırma kabı içerisine alalım.Önce çırpıcıyla malzemelerin güzelce karışmasını sağlayalım. Bu biçimde yaparsanız hamurunuzun daha rahat karışmasını sağlarsınız.

Sonra unu ekleyelim. Burada hazırlanan hamur yumuşak kıvamlı, çok katı olmayan bir hamur. Bu yüzden tam olarak listedeki ölçüdeki un yeterli gelecektir.

Mayasız Hamur hazır olduktan sonra bir kenara alalım ve katların arasında kullanacağımız yağımızı hazırlamaya geçelim.

Tavaya içerisine tereyağını alalım, tereyağı tamamen eridikten sonra üzerine sıvı yağ ekleyerek ocaktan alalım, soğumaya bırakalım. Burada tereyağının kaynamasına gerek yok.

Hamurumuzu un serpiş olduğumuz tezgaha alalım, elimiz ile birazcık yoğuruyorum.

Daha sonra 8 eşit parçaya bölerek bezeler hazırlayın. Bezeler oluştururken az miktarda undan faydalanabilirsiniz.

Bütün bezelerimizi oluşturduktan sonra bir tanesini açmak için bir tanesini tezgahta bırakalım, diğerlerinin üzerini ise streç film ile kapatarak kurumalarını engelleyelim. Daha sonra hamurları açmaya geçelim.

Bezemizi ilk önce elimiz ile hafifçe büyütüp, sonra merdaneyle olabildiğince açmaya çalışın. Burada ben bezelerimi küçük tuttum çünkü fırın tepsisinin içerisinde hazırlayacağım, o yüzden çok büyük bezeler oluşturmadım. Verdiğim ölçülerle hazırlanan hamurda fırın tepsiniz için tam gelecektir.

Hamur gördüğünüz gibi kolayca açılan bir hamur. Merdaneyle hızlıca açıyoruz. Daha sonra tezgahtan alarak fırın tepsisine yerleştirelim..

Hazırlanan yağlı karışımdan 2-3 kaşık kadar üzerine dökerek her yerine gelecek biçimde sürelim. Hemen ardından diğer bezeyi açmaya geçelim.

Bu biçimde 4 tane bezeyi aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirelim. Burada dikkat etmeniz gereken en üst kata koyduktan sonra yağ sürmüyorsunuz. Çünkü daha sonra bir açma işlemi daha yapacağız.

4 kat üst üste yerleştirdiğimiz hamurları bir kenara alalım ve başka bir tepsi alarak diğer bezelere de aynı işlemi uygulayalım. Diğer bezeleri de aynı biçimde hazırladıktan sonra hamurumu şekillendirme aşamasına geçelim.

İlk hazırlanan tepsideki hamuru tezgaha alalım, bu aşamadan sonra artık un kullanmayacağız. Zaten hamurumuz yağlı olduğu için çok rahat bir biçimde şekillenir.

İlk önce elimiz ile bastırarak hafifçe genişletelim. Yağlı bir hamur olduğu için hafifçe çektiğimizde çok rahat bir biçimde açıldığını ve inceldiğini göreceksiniz.

Yeterince inceldikten sonra açmış olduğumuz hamurun en üst katına tekrar yağ sürelim ve bir kenarından başlayarak çok sıkı olmayacak şekilde rulo  biçiminde yapalım.

Son olarak hazırlanan ruloyu kendi etrafında dolayarak gül böreği biçimine getirelim. Aynı işlemi diğer tepside bekleyen hamurlarımız içinde uygulayalım.

Her iki hamurumuzu da gül böreği biçimine getirdikten sonra birer küçük tabağa alalım.

Üzerlerini streçleyerek bu biçimde 30 dakika -1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.

İlk olarak tezgaha bir tane pişirme kağıdı yerleştirelim ve buzdolabında dinlendirdiğimiz hamurlardan bir tanesini pişirme kağıdı üzerine alalım.

İlk önce elimizle birazcık genişletelim, daha sonra merdaneyle ortadan kenarlara doğru hamurumuzu inceltelim. Ben çöreklerin boyutunu fırın tepsime göre ayarladığım için bu boyutta açmak benim için yeterli oldu. Görmüş olduğunuz hamurun kalınlığı da bu

için oldukça ideal.

Açmış olduğumuz yozgat saya çöreği fırın tepsisine alalım.

Ve son olarak çöreklerin üzerine yumurta sarısını sürelim. 1 çörek için 1 tane yumurta sarısı yeterli oluyor.

Yumurta sarısını her yerine güzel yaydıktan sonra dilerseniz üzerine çatalla şekil verebilirsiniz.

200 dereceye ayarlanmış önceden ısıtılan fırında ortlamam 35-40 dakika kadar pişirelim.

Altı ve üzeri tam olarak kızarana kadar pişirmeniz yeterli.

Fırından aldığımız çöreklerin ilk sıcağının çıkmasını bekliyoruz ve sonrasında servis ediyoruz.

Nefis saya çöreği tarifi hazır.

Afiyet olsun.